graphicanews

Αρθρογραφία

Σημαντική μείωση προσωπικού στις Γραφικές Τέχνες δείχνει έρευνα.

Σημαντική μείωση προσωπικού στις Γραφικές Τέχνες δείχνει έρευνα.

την 23 Οκτωβρίου, 2023
.

Έρευνα που δημοσίευσε η Smithers δείχνει μείωση του προσωπικού στις Γραφικές Τέχνες (Εμπορικές εκτυπώσεις και εκδόσεις), σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 15% περίπου την τετραετία από το 2018 έως το 2022.

Η πανδημία, η αυτοματοποίηση της παραγωγής και ο μειωμένος κύκλος εργασιών των εμπορικών & εκδοτικών εκτυπώσεων οδήγησαν στη μείωση των τυπογραφείων κατά 11,9%, από 667.630 το 2018 σε 587.934 το 2022, εκτιμά η εταιρεία ερευνών & συμβούλων Smithers.
Το 2018, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνταν σε τυπογραφικές επιχειρήσεις ήταν 4,8 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 4,0 εκατομμύρια το 2022, μία μείωση της τάξεως του 14,8%. Η πτώση είναι σταθερή σε όλες τις περιοχές, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης Jon Harper Smith.

Εμπορικές Εκτυπώσεις και Εκδόσεις

Οι κλάδοι των εμπορικών εκτυπώσεων (φυλλάδια, κατάλογοι κ.λπ.) και οι εκδόσεις βρίσκονταν σε πτώση πριν από την έναρξη της έρευνας, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στο διαδίκτυο με ορισμένους τομείς όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα διαφημιστικά έντυπα να πλήττονται ιδιαίτερα.
Από την άλλη όμως, κλάδοι όπως το βιβλίο, είδαν ανάπτυξη παρόλο που στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και χρόνια e-books και συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης.

Οι επιπτώσεις της Πανδημίας

Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε περαιτέρω κάμψη της ζήτησης για τυπωμένα έντυπα, με το επιβεβλημένο lockdown να ωθεί τους καταναλωτές προς ακόμη μεγαλύτερη χρήση διαδικτυακού περιεχομένου.
Υπήρχαν ωστόσο ορισμένοι τομείς των Γραφικών Τεχνών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την περίοδο της πανδημίας, όπως της επιγραφοποιίας και των βιβλίων.
Στα θετικά για τον κλάδο μας από την περίοδο της πανδημίας είναι η δημιουργία νέων εξειδικευμένων επιχειρήσεων οι οποίες αφοσιώθηκαν στην παραγωγή εξατομικευμένων, κατά παραγγελία, εντύπων μέσω της ψηφιακής εκτύπωσης (print on demand).

Παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν από τον Covid, περίπου το 2021, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ακολούθησε και οι μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό, οδήγησε σε συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει μεγάλο μέρος της ανάκαμψης σε πολλούς υπο-τομείς της εκτύπωσης και είναι απίθανο οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από αυτούς τους παγκόσμιους παράγοντες να ανακάμψουν στο άμεσο μέλλον.

Ο αυτοματισμός επηρεάζει τη στελέχωση

Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρέασε τα επίπεδα στελέχωσης είναι η αυξημένη χρήση αυτοματισμού σε όλη τη βιομηχανία εκτύπωσης, η οποία επέτρεψε σε εκείνες τις εταιρείες που έχουν υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες να παράγουν έργο με χαμηλότερο κόστος και με λιγότερο προσωπικό.
Ωστόσο, οι επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες έχουν ένα τίμημα και, παρόλο που η αποδοτικότητα βελτιώνεται, η πρόσθετη επένδυση έχει συμπιέσει την κερδοφορία σε ορισμένες εταιρείες.
Γενικά παρατηρείται μία ανισορροπία μεταξύ της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων εκτύπωσης και του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο. Αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα εκτύπωσης, η επένδυση σε αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής και η συνταξιοδότηση μεγάλης μερίδας προσωπικού που βγαίνει από την αγορά εργασίας δημιουργώντας κενά στην αγορά τα οποία δεν αναπληρώνονται από νέους ανθρώπους.

Δημογραφικά στοιχεία

Στην Ασία λειτουργούν σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις Γραφικών Τεχνών κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 64,4% επί του συνόλου και απασχολώντας πολύ πάνω από τους μισούς ανθρώπους (62,1%) της βιομηχανίας. Παρόλο που και εδώ καταγράφεται μείωση των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2018 (ήταν 65,2%) η πτώση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή όμως, το προσωπικό στην Ασία αυξήθηκε την περίοδο 2018-2022!

Σε ότι αφορά στη Δυτική Ευρώπη, αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια, βάσει του αριθμού των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα, με 13,7% επί του συνόλου το 2022 και ανέφερε βραδύτερη πτώση από άλλες περιοχές. Οι 82.347 εταιρείες Γραφικών Τεχνών το 2018 μειώθηκαν σε 80.706 το 2022, καταγράφοντας μία πτώση της τάξεως του 2,0%. Δυστυχώς η μείωση στο απασχολούμενο προσωπικό μειώθηκε αισθητά περισσότερο, φτάνοντας το -9,2% την τετραετία.

Image by senivpetro on Freepik